Liefdes verdriet

‘Een belangwekkend boek over Zuid-Afrika, zeer goed geschreven, dat getuigt van diepe inzichten in een beladen en complexe materie’
– Bart Luirink, ex-correspondent in Zuid-Afrika en hoofdredacteur ZAM

Boekcover kleinTijdens de apartheid was het witte en zwarte Zuid-Afrikanen wettelijk verboden verliefd op elkaar te worden. Maar ook na de afschaffing van dat extreem racistische regime begin jaren negentig bleven ‘interraciale relaties’ in Zuid-Afrika schaars en veelal ongemakkelijk.

Dat merkt journalist Niels Posthumus onmiddellijk als hij in 2008 in het land aankomt en met een zwarte vriendin het nachtleven van Pretoria induikt. De negatieve reacties zijn niet van de lucht. Ook schokken de verhalen over seksueel geweld hem – elke minuut wordt in Zuid-Afrika een vrouw verkracht. En er blijken nóg meer obstakels binnen de liefde: een hiv/aids-epidemie, gevaarlijk materialisme, homofobie en seksisme. Stuk voor stuk extremer dan in praktisch elk ander land.

‘Liefdes verdriet snijdt belangrijke en intrigerende thema’s aan en geeft een stevige en veelzijdige aanzet tot dieper inzicht.’
– Esther Wils, recensent voor het AD, Focus en Indisch-anders.nl

In Liefdes verdriet gaat Posthumus op onderzoek uit. Hij reist door Zuid-Afrika, overdenkt zijn liefdesleven, praat met vrienden over seks en hiv, ontmoet sugar baby’s en verkrachters en interviewt deskundigen. Op basis van die gesprekken analyseert hij in hoeverre de liefdesproblemen in Zuid-Afrika zijn te herleiden tot de geschiedenis van de apartheid. Dat regime zette immers niet alleen zwart en wit, maar ook man en vrouw én arm en rijk tegen elkaar op.

Zou het kunnen dat veel Zuid-Afrikanen door de verdelende historie van hun land nog altijd moeite hebben werkelijk respectvolle en intieme relaties met elkaar aan te gaan?

‘Liefdes verdriet is a comprehensive and pleasantly written must-read for those interested in post-Apartheid South Africa, and contemporary racism.’
– Daaf Borren, The Bright Continent

Liefdes verdriet in de media:
Lees het tweeluik over seksueel geweld in Zuid-Afrika dat Niels Posthumus schreef voor dagblad Trouw naar aanleiding van de publicatie van Liefdes verdriet:

– Deel I: ‘Als je vijf keer wordt verkracht, heb je geen identiteit meer’
– Deel II: Pas jaren na de groepsverkrachting kwam de spijt

Of luister terug wat hij op de radio te zeggen had over zijn boek:

Spijkers met koppen (VARA)
Bureau Buitenland (VPRO)
Hemmen (BNR Nieuwsradio)

En bestel het boek Liefdes verdriet (Paperback of e-book) hier online.
Volg al het nieuws over Liefdes verdriet op Facebook.

Advertenties