Liefdes verdriet

‘Liefdes verdriet’ werd begin 2018 genomineerd voor de Brusseprijs (shortlist), de prijs voor het beste Nederlandse journalistieke boek van 2017.

‘Een belangwekkend boek over Zuid-Afrika, zeer goed geschreven, dat getuigt van diepe inzichten in een beladen en complexe materie’
– Bart Luirink, ex-correspondent in Zuid-Afrika en hoofdredacteur ZAM

Boekcover kleinTijdens de apartheid was het witte en zwarte Zuid-Afrikanen wettelijk verboden verliefd op elkaar te worden. Maar ook na de afschaffing van dat extreem racistische regime begin jaren negentig bleven ‘interraciale relaties’ in Zuid-Afrika schaars en veelal ongemakkelijk.

Dat merkt journalist Niels Posthumus onmiddellijk als hij in 2008 in het land aankomt en met een zwarte vriendin het nachtleven van Pretoria induikt. De negatieve reacties zijn niet van de lucht. Ook schokken de verhalen over seksueel geweld hem – elke minuut wordt in Zuid-Afrika een vrouw verkracht. En er blijken nóg meer obstakels binnen de liefde: een hiv/aids-epidemie, gevaarlijk materialisme, homofobie en seksisme. Stuk voor stuk extremer dan in praktisch elk ander land.

‘Niels Posthumus gebruikt in Liefdes Verdriet de methode van de participerende journalistiek, wat het boek scherpte geeft. Hij onderbouwt zijn observaties met onderzoeken, met literatuur en met deskundigen. Zo timmert hij een stevig raamwerk voor zijn vaak ontluisterende reportages.’
– Juryvoorzitter Jutta Chorus van de Brusseprijs 2018

In Liefdes verdriet – dat samen met vier andere boeken werd genomineerd voor de prestigieuze Brusseprijs 2018 voor het beste journalistieke boek van het jaar – gaat Posthumus op onderzoek uit. Hij reist door Zuid-Afrika, overdenkt zijn liefdesleven, praat met vrienden over seks en hiv, ontmoet sugar baby’s en verkrachters en interviewt deskundigen. Op basis van die gesprekken analyseert hij in hoeverre de liefdesproblemen in Zuid-Afrika zijn te herleiden tot de geschiedenis van de apartheid. Dat regime zette immers niet alleen zwart en wit, maar ook man en vrouw én arm en rijk tegen elkaar op.

Zou het kunnen dat veel Zuid-Afrikanen door de verdelende historie van hun land nog altijd moeite hebben werkelijk respectvolle en intieme relaties met elkaar aan te gaan?

‘Posthumus voelt de polsslag van de tijd enorm goed aan. Hij heeft een eerlijke bijdrage geleverd tot het debat over het liefdesverdriet van veel Zuid-Afrikanen. Zijn boek is meeslepend geschreven en ruim gedocumenteerd.’
– Herman Meulemans, Emeritus professor Sociologie aan de Universiteit Antwerpen

Liefdes verdriet in de media:
Lees het tweeluik over seksueel geweld in Zuid-Afrika dat Niels Posthumus schreef voor dagblad Trouw naar aanleiding van de publicatie van Liefdes verdriet:

– Deel I: ‘Als je vijf keer wordt verkracht, heb je geen identiteit meer’
– Deel II: Pas jaren na de groepsverkrachting kwam de spijt

Of luister terug wat hij op de radio te zeggen had over zijn boek:

Spijkers met koppen (VARA)
Bureau Buitenland (VPRO)
Hemmen (BNR Nieuwsradio)

En bestel het boek Liefdes verdriet (Paperback of e-book) hier online.
Volg al het nieuws over Liefdes verdriet op Facebook.