Over mij

Niels Posthumus was van eind 2012 tot medio 2021 correspondent in zuidelijk Afrika voor dagblad Trouw en Het Financieele Dagblad. Zijn verhalen uit Trouw verschenen ook in Het Parool en De Morgen en De Tijd in België. Vanaf september 2021 zal hij beginnen als correspondent voor Trouw in het Verenigd Koninkrijk.

Niels startte zijn loopbaan in 2007 als economisch verslaggever bij de krant DAG, een jaar voordat hij voor een eerste keer naar Zuid-Afrika vertrok om aan de slag te gaan als stadsverslaggever bij de krant The Star in Johannesburg. Na zijn terugkomst in Nederland werd hij hoofdredacteur van een verzameling reiswebsites bij het bedrijf GetAway Travel. Vervolgens trok hij eind 2009 als correspondent voor Trouw door West-Afrika, om een jaar later sportverslaggever te worden voor die krant. In 2012 vroeg Trouw hem correspondent te worden in Zuid-Afrika.

Niels_4960

Foto Bram Lammers

Niels is geboren in Zuidhorn, onder de rook van de stad Groningen. Daar ging hij naar het Praedinius Gymnasium. Na een jaar in Australië verhuisde hij naar Amsterdam om Politicologie te studeren aan de Vrije Universiteit, gevolgd door de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Stages liep hij bij Het Parool (2005) en De Telegraaf (2006).

In 2010 reisde hij als journalist door tien landen in West-Afrika. De twee jaar daarop schreef hij zijn eerste boek: Een hongerbuik is snel gevuld – voorbij de mythes over Afrika. De bundeling reisessays handelt over de gebrekkige kennis in Europa over Afrika en Afrikaanse culturen, met grote gevolgen voor de intercontinentale verhoudingen.

Sinds 2012 doet Niels verslag vanuit de landen Zuid-Afrika, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië, Malawi, Zambia, Swaziland en Lesotho. In 2017 publiceerde hij zijn tweede boek: Liefdes verdriet – verliefdheid, relaties en seks in het Zuid-Afrika van na de apartheid. Daarin onderzoekt hij, aan de hand van de liefde, op welke manieren de geschiedenis van de apartheid doorwerkt in het moderne Zuid-Afrika. Dit boek werd genomineerd voor de Brusseprijs, als een van de vijf beste journalistieke boeken van het jaar 2017.

OP 13 juli zal zijn derde boek verschijnen, over de Nederlandse koloniale invloed op Zuid-Afrika, met de titel: Alle problemen begonnen met Van Riebeeck – wat Nederlanders niet weten over hun rol in Zuid-Afrika.

Screen Shot 2017-04-19 at 13.38.04

Naast Trouw, Het Financieele Dagblad, DAG, The Star, Het Parool, De Tijd, De Morgen en De Telegraaf verschenen er ook artikelen van zijn hand in bladen als De Groene Amsterdammer, Hard Gras, Viva en Vice Versa, op websites als De Correspondent en DeBuitenlandredactie.nl, en in buitenlandse kranten als De Standaard (België), The Sunday Times en Financial Mail (beide Zuid-Afrika).

Op de radio was Niels in het verleden veelvuldig te horen bij BNR Nieuwsradio en verschillende programma’s op Radio 1 en 2.

Hij droeg verhalen en artikelen bij aan verschillende bundels, waaronder het in de Verenigde Staten gepubliceerde boek Africa’s World Cup – Critical Reflections on Play, Patriotism, Spectatorship, and Space.