Collectors Treasury

Collectors TreasuryJonathan en Geoff Klass zien het vak van boekhandelaar als een idealistisch beroep. ‘Al klinkt dat natuurlijk wat pretentieus.’ Hun boekwinkel Collectors Treasury ligt in het centrum van Johannesburg. Op een geel bord met zwarte letters op de gevel prijken de woorden: over 500.000 items in stock. ‘Dat bord is al twintig jaar oud,’ lacht Jonathan. ‘Inmiddels hebben we meer dan twee miljoen tweedehands boeken.’

Dat maakt hun collectie de grootste van het zuidelijk halfrond. En met 38 jaar is Collectors Treasury de oudste boekwinkel van Johannesburg. ‘We willen liefde voor cultuur, muziek en literatuur overbrengen op een volgende generatie,’ verklaart Jonathan. ‘Jongeren lijken alleen in het nu te leven, zonder besef van wat er gisteren gebeurd is.’

Boeken, overal boeken: op de trappen richting de ingang, in de gangpaden en in het doolhof binnen. Zelfs de lift staat tot de nok toe vol, met nog net genoeg ruimte voor twee personen om naar de andere verdiepingen te komen. In het kantoor van de broers staan hun computers ingemetseld tussen stapels vergeelde bladzijden en rafelige kaften.

‘Dat is zo gegroeid,’ zegt Jonathan. ‘We kopen simpelweg meer boeken in dan we kunnen verkopen. Ze hebben de winkel overgenomen. Dat gebeurt als je je niet opstelt als een bibliothecaris: mensen pakken een boek ergens op, leggen het elders weer neer. Zo gaat dat.’

Ze startten hun winkel in 1974: boeken, antiek en vinyl. ‘Die combinatie maakte ons destijds uniek,’ zegt Jonathan. Hij was musicus en Geoff zou in die tijd medische geschiedenis gaan studeren. Maar ze besloten een andere weg in te slaan. Ze waren opgegroeid met boeken. Hun vader had er zo’n honderdduizend in de kast staan.

Tot 1991 verhuisde de winkel vier keer. Dat ging soms gepaard met drie maanden sjouwen, zo’n twintigduizend dozen vol boeken.Tot ze in het pand aan Commissioner Street terechtkwamen, aan de rand van het stadscentrum, tussen de autowerkplaatsen.

‘We kopen in wat andere boekwinkels niet hebben,’ legt Geoff uit. ‘Paulo Coelho verkoopt natuurlijk goed, maar daar zijn andere boekwinkels voor. Wij zijn een winkel waar mensen komen om naar iets bijzonders te speuren, tegenwoordig ook via onze Facebookpagina. Geen bestsellers, maar boeken die op hun terrein werkelijk iets toevoegen. Om de bouwstenen van de geschiedenis te redden die anderen wellicht weg willen gooien.’

Want kennis van de geschiedenis is essentieel voor een goed begrip van de huidige tijd, menen de broers, zeker in een land met zo’n complexe historie als Zuid-Afrika.

Dit artikel verscheen in het literaire tijdschrift Das Magazin, #6, zomer 2013

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s