Bericht uit Zuid-Afrika: de bedoeling

KerkAlles moet in Zuid-Afrika altijd een bedoeling hebben. Toeval is iets dat in het religieuze en spirituele land categorisch wordt ontkend. ‘Alles gebeurt met een reden,’ staat er zelfs op de pols getatoeëerd van één van mijn beste vriendinnen in Johannesburg. Ik geloof niet in een diepere (goddelijke) bedoeling achter de dingen.
Lees verder op DeBuitenlandredactie.nl…

Een gedachte over “Bericht uit Zuid-Afrika: de bedoeling

  1. Ik heb zes jaar (psychologische) astrologie gestudeerd (en kom ook nog eens uit een gereformeerd nest – dan is ‘geloven’ in non-wetenschap natuurlijk ook met de paplepel ingegoten) 😉 en/maar ben het volledig met je eens wat betreft bovenstaande.
    Overigens gebruik ik astrologie wel (sporadisch) maar niet als geloof, niet als leidraad, maar als een middel, een aanloop naar een interessante gedachte of gesprek, dat daarna niets meer met astrologie of een horoscoop te maken heeft, maar met het leven en de bijbehorende emoties en handelingen. Dat ík af en toe iets moois ontdek in astrologie maakt het nog geen waarheid, ook voor mij dus niet. Ik zal de verbanden die ik er in meen te zien dus ook nooit als feiten stellen. Iedereen mag een visie / geloof hebben, het is alleen zo storend dat mensen dat dan vaak ook als (enige) waarheid zien. De dingen waar ik in geloof kleuren míjn leven en maken het leven voor mij interessant (spannend, leuk). Zo heeft iedereen wel wat (ik had ook de monarchie kunnen bestuderen, of mieren, of gamer kunnen worden, of boeddhist), maar laat het vooral bij jezelf en wees in die zin realistisch en geloof dan ook dat geen enkel geloof een harde waarheid is en je dus ook niet zo krampachtig je best moet gaan doen om een ánder te overtuigen. Al helemáál niet ongevraagd (wat als men in een ander land, in een andere cultuur, bij ouders met een geheel ander geloof was geboren..? was hij of zij dan uiteindelijk toch ook geswitcht naar zijn of haar huidige geloof?)
    Kortom: ik vind in principe niks mis aan geloven, het enige dat ik spijtig en zelfs kwalijk vind is wanneer dat geloof bepaalde verplichtingen, angsten, overtuigingen en arrogantie in je rugzak stopt.

    ps: ik kwam hier omdat ik jaren geleden een Google alert heb ingesteld op het woord ‘astrologie’, kreeg dus melding van deze blog en voelde na het lezen ook ineens de behoefte te reageren 🙂

    ps2: hey en jíj zou dan ook moeten stoppen met het willen overtuigen dat geloven in astrologie en een diepere goddelijke bedoeling onzin is 😉

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s