‘Een hongerbuik is snel gevuld’ ligt in de winkel

Een hongerbuik is snel gevuldHet is zover: na 2,5 jaar schrijven en herschrijven ligt mijn boek ‘Een hongerbuik is snel gevuld’ volgende week in de winkel. Het is nu al online te bestellen, onder meer op bol.com en ako.nl. Surf dus naar die online winkels om de reisverhalenbundel aan te schaffen. In mijn boek leg ik op basis van eigen ervaringen uit wat er niet klopt aan de Europese beeldvorming over Afrika.

Volgens de achterflap handelt mijn boek over het volgende (en wie ben ik om de achterflap tegen te spreken):

Afrika-optimisme lijkt vandaag de dag bijna net zo in zwang als Afrika-pessimisme twintig jaar geleden. Hongerbuikjes zijn in de beeldvorming ingeruild voor potentie. Maar in de praktijk is er minder veranderd. De toekomst van veel Afrikanen ziet er niet werkelijk rooskleuriger uit dan twee decennia terug. En Afrika was natuurlijk ook nooit zo hopeloos als destijds werd verondersteld.

Het probleem is dat Europeanen hun beeld van Afrika kleuren met clichés. Die vertroebelen het zicht op de realiteit. Medelijden wordt aangezien voor betrokkenheid. En Europa blijft Afrika bij voorkeur vertellen ‘hoe het moet’. Waarom lijken wij bijvoorbeeld nooit te twijfelen aan de door ons in Afrika gepredikte idealen ‘democratie’ en ‘natiestaat’? Waarom vragen we ons zelden af of wij ‘blank’ (onbewust) niet nog altijd boven ‘zwart’ plaatsen? En waarom willen we zo graag geloven dat Afrika de toekomst heeft?

Niels Posthumus ontrafelt in ‘Een hongerbuik is snel gevuld – voorbij de mythes over Afrika’ stapsgewijs de belangrijkste Europese mythes over Afrika en onderzoekt hun voedingsbodem. Niet alleen om een beter beeld te krijgen van dat continent, maar ook om meer kennis op te doen over degenen die deze mythes hebben gecreëerd: wij Europeanen zelf.

Een gedachte over “‘Een hongerbuik is snel gevuld’ ligt in de winkel

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s